Maankäyttö ja infrarakentamisen vähähiilinen suunnittelu
Työpaketissa keskitytään maankäytön suunnitteluun ja vähähiilisen rakentamisen mahdollistamiseen. Osatehtävät käsittelevät muun muassa maankäytön suunnittelun integrointia, materiaalivirtojen hallintaa ja prosessikuvauksia.
Maankäyttö ja infrarakentamisen vähähiilinen suunnittelu -työpaketti keskittyy uusiomaarakentamisen integrointiin osaksi maankäyttöä sekä tiedonhallinnan ja seurannan kehittämiseen. Tavoitteena on edistää uusiomaarakentamisen mahdollisuuksia ja tehokasta käyttöä maankäyttöprosesseissa sekä kehittää tiedonhallinnan ja seurannan toimintamallia. Tälle sivulle on koottu tietoa työpaketin toiminnasta ja tuloksista.
Työpaketti 2 koostuu kahdesta osatehtävästä: maankäytön suunnittelun integrointi uusiomateriaalien käyttöön ja tiedonhallinnan ja seurannan kehittäminen.
Maankäytön suunnittelu ja uusiomaarakentamisen edistäminen
Tavoitteena on integroinnin ja yhteistyön sekä ohjeistuksen kehittämisen kautta lisätä uusiomaarakentamisen osuutta maankäytön suunnittelussa sekä tunnistaa siihen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia. Lisäksi työpaketissa pyritään vaikuttamaan uuden maankäyttölain kehittämiseen uusiomateriaalien hyödyntämistä edistäväksi.
Tähän osatehtävään kuuluu alan toimijoiden yhteiskehittämistyöpajojen järjestäminen, joissa lähestytään aihetta muun muassa seuraavista näkökulmista:
- Kaavamääräykset ja uusiomateriaalien käyttöön liittyvät maininnat kaavoituksessa.
- Uuden tiedon tuottaminen uusiomateriaalien tarpeista ja potentiaalisista uusiomaa-aineksista.
- Vuorovaikutuksen parantaminen maankäytön suunnittelijoiden ja maarakentamisen ammattilaisten välillä.
- Ennakkoluulojen hälventäminen uusiomateriaalien käyttöön liittyen.
- Vähähiilisten ratkaisujen vaikutusten hahmottaminen.
- Työpaketin osana pyritään myös vaikuttamaan uuden maankäyttölain säätämiseen uusiomaarakentamisen edistämiseksi.
Materiaalivirtojen prosessikuvaus ja mittarit
Materiaalivirrat, prosessikuvaus ja mittarit -osatehtävä keskittyy uusiomateriaalien käytön edistämiseen rakentamisessa.
Toinen osatehtävä keskittyy uusiomateriaalien käytön edistämiseen rakentamisessa. Tavoitteena on luoda toimintamalli, joka mahdollistaa uusiomateriaalien tehokkaamman hyödyntämisen maankäytössä.
Tämä saavutetaan muun muassa järjestämällä alan toimijoille suunnattuja työpajoja, joissa keskustellaan seuraavista aiheista:
- Yhteisten tavoitteiden määrittäminen.
- Uusiomateriaalien käytön nykytilaa edistävät tekijät ja pullonkaulat.
- Käytettävissä olevien data-alustojen soveltuvuus ja yhteensopivuus.
- Järjestelmärajapintojen kartoitus.
- Toimintamallien määrittäminen.
Tämän lisäksi tämä osatehtävä pyrkii myös vaikuttamaan uuden maankäyttölain kehittämiseen uusiomateriaalien hyödyntämistä edistäväksi.
Työpaketin toteutus ja tulokset
Työpaketin toteutukseen kuuluu yhteistyö eri sidosryhmien välillä sekä sidosryhmien näkökulmien kuuleminen. Työpaketin tuloksena laaditaan raportteja tai oppaita, joissa esitellään uusiomaarakentamisen toimintamallit, seurantamittarit ja parhaat käytännöt. Työpajojen tulokset ja tuotokset hyödynnetään tuloksissa.
Työpajatyöskentelyä ja taustoitusta tehdään syksyllä 2024 ja viimeisin työpaja järjestetään keväällä 2025. Ensimmäinen versio oppaasta valmistuu kesällä 2025 ja lopullinen versio syksyllä 2025.
Uutiset ja artikkelit
Katariina Makkosen ja Eero Puurusen, Sitowise esitys Uusiomaarakentamisen vuosiseminaarissa 27.22.2024: Uusiomaarakentaminen maankäytön suunnittelussa ja datan vakioinnin merkitys massavirtojen hallinnassa, pdf 939 kt
Aineistopankki
Vähähiilinen esirakentaminen -opas
Vastuuhenkilöt ja työryhmä
Työpaketin vastuuhenkilöt ovat Eero Puurunen ja Eeva Vaahtera Sitowiselta. Työryhmässä mukana: Sameli Sivonen ja Anna Railo
Lisätietoa
Jos haluat lisätietoa työpaketista tai sen toiminnasta, voit olla yhteydessä vastuuhenkilöihin.
Eero Puurunen
Palvelujohtaja, kestävän maankäytön älykkäät palvelut, Sitowise