Massastabilointikäsikirja
Massastabilointikäsikirjan tavoitteena on edistää menetelmän hyötykäyttöä jakamalla perustietoa menetelmästä, laitteistosta, sideaineista, sovellutuksista, tutkimuksista, suunnittelusta sekä rakentamisesta ja laadunhallinnasta. Käsikirja on suunniteltu palvelemaan rakennuttajia, viranomaisia, suunnittelijoita, urakoitsijan sideainetoimittajia ja laadunvalvojia.
- Julkaisutyyppi:
- Käsikirja
- Julkaisija:
- Ramboll Finland Oy
- Julkaistu:
- 24.6.2014
Massastabilointimenetelmä ja sen pilottilaitteisto on kehitetty Suomessa 1990-luvun alussa. Ensimmäiset isot kohteet olivat turvepehmeikköjen massastabilointi tie- ja ratakohteissa Suomessa ja Ruotsissa vuodesta 1993 lähtien. Näistä kohteista saadut hyvät kokemukset johtivat menetelmän sovellutusten laajentamiseen ja seuraavana suurena sovellutusalueena oli pehmeiden/pilaantuneiden ruoppausmassojen massastabilointi ja hyötykäyttö satamien rakentamisessa vuodesta 1996 lähtien.
Massastabilointiteknologian laitteistot, sideaineet ja sovellutukset ovat kehittyneet nopeasti edelleen 2000-luvun aikana. Menetelmää on sovellettu jo monissa eri maissa ja maanosissa ja sitä on käytetty monipuolisesti erilaisiin infra- ja ympäristörakennussovellutuksiin. Massastabilointimenetelmä on osoittautunut kustannus- ja ekotehokkaaksi menetelmäksi moniin sovellutuksiin.