Siirry sisältöön

Ympäristölupakäsittely-työpaketti (TP1) koostuu kahdesta osatehtävästä, jotka käsittelevät ympäristölupaprosessien ja ilmoitusmenettelyiden selkeyttämistä (ot 1.1) sekä lupakäytäntöjä tuotteistamisessa (ot 1.2).

Ympäristölupaprosessien ja ilmoitusmenettelyiden selkeyttäminen

Työpaketin tavoitteena on hyvien käytäntöjen tunnistaminen uusiomateriaalien maarakennushyötykäyttöön liittyvissä lupa- ja ilmoitusmenettelyissä sekä tiedon lisääminen ajankohtaisista säädösuudistuksista ja niiden vaikutuksista uusiomateriaalien hyödyntämiseen.

Kehitettävänä on erityisesti uusiomateriaalien käytön luvitusvaiheen sujuvoittaminen, byrokratian keventäminen ja käyttäjäkokemusten huomioiminen, jotta uusiomateriaalien käyttö laajenisi. Osatehtävässä käynnistetään vuonna 2024 työpaketin toiminta, järjestäydytään, tehdään selvitystyötä ja pidetään MARA-asetukseen liittyvä työpaja. Vuonna 2025 järjestetään lisää työpajoja, laaditaan koulutusmateriaalia, laaditaan lausuntoja mahdollisiin asetusluonnoksiin sekä koostetaan raporttia työpaketin sisällöstä. Materiaalit valmistuvat vuonna 2026.

Osana tätä työtä:

Selvitetään viranomaisten ja muiden sidosryhmien osaamistarpeet ja suunnitellaan koulutuspaketit sekä laaditaan lyhyitä videokoulutuksia eri toimijoille. Koulutuspakettia varten:

  • Selvitetään keskitetty lupakäsittely, kerätään tietoa UUMA-luvituksista ja kartoitetaan hakemuksen sisältötarpeet.
  • Arvioidaan uusien materiaalien tuomisen tarvetta lupien piiriin.
  • Pyritään selvittämään, miten menettelyjen vaatimuksia voitaisiin yhtenäistää.
  • Tunnistetaan lupahakemusvaiheen kipupisteet ja laaditaan ehdotus toteutuskelvottomien lupamääräysten käsittelyyn.
  • Huomioidaan sektorikohtaisen lainsäädännön (esim. vesienhoito, jätelaki) vaatimukset UUMA-materiaalien ympäristöluvissa.
  • Avataan varovaisuusperiaate-käsite ja selvitetään siihen liittyviä kohtuullisuuskysymyksiä viranomaispäätöksissä.
  • Seurataan MARA-asetuksen päivityksen tilannetta ja pidetään työpaja MARA-asetuksen kehittämistarpeisiin liittyen. Pyritään tarjoamaan kootusti sidosryhmien näkemyksiä asetusvalmistelijoille.
  • Seurataan MASA-asetusvalmistelun tilannetta. Osallistutaan MASA-asetusvalmistelun sidosryhmäkeskusteluihin ja laaditaan lausunto asetusluonnokseen, mikäli se tällä UUMA-kaudella tulee lausunnoille.


Lupakäytännöt tuotteistamisessa

Tavoitteena on kehittää ja selkeyttää ympäristölupakäytäntöjä jätemateriaalien tuotteistamisen yhteydessä.

Osana tätä työtä:

  • Seurataan UTU-lainsäädännön valmistelun tilannetta. Ympäristöministeriön asettama ja uusiomateriaalien tuotteistamista käsittelevä UTU-työryhmä on ehdottanut ympäristölupamenettelystä irrotettua kevyempää päätöksentekomenettelyä sivutuotteeksi määrittämiselle ja jätteeksi luokittelun päättymiselle.
  • Selvitetään koordinoidusti tietoja myönnetyistä sivutuote- tai EEJ-ympäristölupapäätöksistä ja päätösten perusteista.
  • Kootaan videokoulutus Suomessa toteutetuista sivutuote- ja EEJ-lupapäätöksistä, niiden muodosta, laajuudesta ja sisältövaatimuksista sekä mahdollisesti myös prosessin kustannuksista. Videokoulutuksissa lisäksi:
    • Arvioidaan kansallisen EEJ-asetuksen ja tapauskohtaisen päätöksenteon eroja.
    • Tutkitaan mahdollisen uuden UTU-menettelyn vaikutus tuotteistamiseen liittyvään luvitukseen.
    • Esitetään ehdotus toimivista hakemuskäytännöistä jätemateriaalien tuotteistamisessa.

Työpaketin toteutus ja tulokset

Työpaketissa on oleellista tiivis yhteistyö eri sidosryhmien välillä ja eri näkökantojen kuuleminen. UUMA5-kauden aikana valmistellaan koulutusmateriaali uusiomateriaalien maarakennushyötykäyttöön liittyvistä lupa- ja ilmoitusmenettelyistä sekä säädösuudistuksista sisältäen lyhyitä videokoulutuksia. Koulutus sisältää myös tuotteistamiseen liittyviä asioita, esim. tietoa UTU-menettelyn kehittymisestä. Videokoulutusten lisäksi samoista aiheista laaditaan kirjalliset selvitykset.

Säädösuudistuksiin reagoidaan myös laatimalla lausunnot mahdollisiin asetusluonnoksiin. Lausunnot kootaan työpajatyöskentelyn pohjalta, joissa käydään keskustelua eri sidosryhmien välillä.

Uutiset ja artikkelit

AFRY mukana UUMA-huumassa edistämässä uusiomateriaalien hyötykäyttöä maarakentamisessa

Aineistopankki

Uusiomaarakentamisen käsikirjastoon on koottu laajalti materiaaleja. Tässä aiheeseen liittyviä sisältöjä:

Vastuuhenkilöt ja työryhmä


Vastuuhenkilö: Mari Dahl, AFRY

Työryhmässä mukana: Anniina Määttänen, Hannu Ansala, Hanna Kröger, Emma Tähtinen ja Siiri Harju AFRYlta. Työpaketin koordinaattorina toimii Jukka Huppunen Rambollilta.

Lisätietoa


Mari Dahl

Senior Consultant, Environment and Sustainability , AFRY