Siirry sisältöön

Kreate rakentaa Mäntsälän Hirvihaaran Ampumaurheilukeskukseen ympäristöviranomaisen velvoittaman suojavallin, joka vaimentaa melua sekä estää haulien leviämisen ympäristöön ja vesistöihin. Kiertotalouden hyödyntäminen kohteessa tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja myös materiaalikokeiluihin, mikä puolestaan tukee uusien kestävien ratkaisujen syntymistä infrarakentamiseen.

Kuva 1. Mäntsälän Ampumaurheilukeskukseen rakennettava valli mukailee taustalla näkyvää puurajaa. Kuva: Kreate

Kreate etsii aktiivisesti kiertotaloutta tukevia ratkaisuja hyödyntäen niitä niin omissa projekteissa kuin tarjoten yhteistyökumppaneille. Näin kävi myös suojavallin rakentamiseen velvoittavan Mäntsälän Ampumaurheilukeskuksen ympäristöluvan kanssa, mikä puolestaan johti yhteistyöhön Mäntsälän Ampumaratayhdistyksen kanssa.

– Haluamme edistää kiertotaloutta infrarakentamisessa ja teemme aktiivisesti töitä sen eteen. Nyt syntynyt yhteistyö tarjoaa mielenkiintoisia aihioita monipuoliseen materiaalien koetoimintaan. Infrarakentajana pystymme skaalamaan näitä ratkaisuja isommassa kuvassa tie- ja pohjarakentamisen projekteissamme, mikä puolestaan edistää kiertotaloutta infrarakentamisessa, valottaa Kiertotalous- ja ympäristörakentaminen yksikön johtaja Tuomo Joutsenoja.

Kuva 2. Mäntsälän Ampumaratayhdistyksen puheenjohtaja Per-Henrik Ekholm ja Kiertotalous- ja ympäristörakentaminen yksikön johtaja Tuomo Joutsenoja.

– Valitsimme Kreaten nimenomaan vankan kiertotalousosaamisen takia. Materiaalien kierrättäminen ja luonnon vaaliminen ovat meille tärkeitä asioita. Metsästäessään jäsenemme ovat tottuneet toimimaan luonnon ehdoilla, joten luonnon ja kiertotalouden painottaminen päätöksessä oli luontevaa, kertoo Mäntsälän Ampumaratayhdistyksen puheenjohtaja Per-Henrik Ekholm.

Tahtotila uusiomateriaalien hyödyntämisessä ja innovoinnissa

Hankkeessa kunnostetaan olemassa olevaa maata ja estetään lyijyn päätyminen ampumarata-alueen ulkopuolelle. Alue on pinta-alaltaan 12 jalkapallokentän kokoinen ja tilavuudeltaan rakentamiseen kuluu noin kymmenen eduskuntatalollista materiaalia. Ympäristölupa velvoittaa rakentamaan vallin puhtailla, neitseellisillä maa- ja kiviaineksilla, mutta ajatuksena on päivittää ympäristölupaa kiertotalousratkaisuja tukevaksi.

– Kiertotaloushengessä meidän on tarkoitus säästää neitseellisiä luonnonvaroja ja käyttää vallirakentamiseen hyväksyttyjä uusiomateriaaleja. Kierrätysmateriaalit sopivat hyvin vallirakentamiseen, joten niitä kannattaa hyödyntää toteutuksessa ja säästää neitseellinen materiaali korkealuokkaiseen rakentamiseen, Joutsenoja kertoo. 

Materiaalivinkkejä teollisuudelta ja kumppaneilta kaivataan

Pitkän rakennusajan aikana markkina muuttuu, uusia materiaalia löydetään ja niiden vaikutuksia sekä kestävyyttä rakenteessa pystytään tutkimaan. Kreate haastaakin kaikki innovoimaan kestävämmän infrarakentamisen puolesta.

– Vallin sijainti ja materiaalien saatavuus mahdollistavat myös muiden vallirakentamiseen soveltuvien materiaalien tutkimisen kuin pelkästään kitkamaalla ja louheella rakentamisen. Meillä on hyviä ideoita toteuttamiseen, mutta toivomme aktiivista ideointia myös talon ulkopuolelta. Esimerkiksi kumppaneilla ja teollisuudella on tuhannen taalan paikka kertoa meille ylijäämämateriaaleistaan, Joutsenoja kannustaa.

Kaikki kierrätysmateriaalit ja niiden ympäristövaikutukset tutkitaan ennen käyttöönottoa ja vain hyväksyttyjä tarkoitukseen soveltuvia materiaaleja käytetään kohteessa.
– Olemme vaativien kohteiden ratkaisukeskeinen toteuttaja ja haluamme monistaa kaikkien käyttöön kiertotalousratkaisuja, päättää Joutsenoja.


Kreate pähkinänkuoressa

Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Yrityksen huippuosaaminen tarjoaa ratkaisuja siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin. Vaativien kohteiden erikoisosaaja panostaa kokonaisvaltaiseen laatuun ja kustannustehokkuuteen. Konsernin liikevaihto oli noin 200 miljoonaa euroa vuonna 2018 ja henkilöstömäärä noin 400.

Mäntsälän Ampumaurheilukeskus pähkinänkuoressa

Ampumarata rakennettiin Mäntsälän Hirvihaaraan vuonna 1975. Pari vuotta myöhemmin perustettiin Mäntsälän ampumaratayhdistys ry, johon kuuluu Mäntsälän kunta, Mäntsälän Urheilijat ry, Mäntsälän Kennel- ja Metsästysseura ry sekä Mäntsälän riistanhoitoyhdistys. Monipuolisessa ampumaurheilukeskuksessa on haulikko- ja luodikkoradat, pistooli- ja pienoiskivääriradat sekä villikarju- ja hirviradat. Kuudella haulikkoradalla voi ampua kaikkia Suomen metsästäjäliiton haulikkolajeja sekä Suomen ampumaurheiluliiton lajeista kaikki trap-lajit, skeet ja compak-sporting. Mäntsälän Ampumaurheilukeskus on myös yksi suurista radoista, joka pystyy järjestämään juuri trap-kisoja. Ympäristöluvan valmistelu alkoi vuonna 2004, minkä jälkeen on tehty useita tutkimuksia, kuten kolme melumittausta ja kaksi melumallinnusta konsulttien kanssa. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus myönsi ympäristöluvan vuoden 2018 lopussa.