Kiertotalous infrarakentamisessa – uusiomateriaalin digitaaliset hallintajärjestelmät Suomessa, opinnäytetyö Lotta Mattila
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää Suomessa käytössä olevia infran rakennusmateriaalien materiaalipankkeja. Lisäksi opinnäytetyössä paneudutaan planeetan ekologiseen kolmoiskriisiin ja selvitetään kiertotalouden vaikutuksia kriisiin. Tutkimus tehtiin käyttäen monimenetelmällistä tutkimusta, tiedonkeruuhun käytettiin kyselylomaketta, teemahaastatteluja sekä kirjallisuusanalyysiä. Selvityksen tuloksilla saadaan käsitys kiertotalouden nykytilasta sekä materiaali-pankkien toiminnasta ja mahdollisista kehitystarpeista. Lotta Mattilan opinnäytetyö Kiertotalous infrarakentamisessa – uusiomateriaalin digitaaliset hallintajärjestelmät Suomessa vuodelta 2024.
- Julkaisutyyppi:
- Opinnäytetyö, Lotta Mattila
- Julkaisija:
- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
- Julkaistu:
- 2024
- Avainsanat:
- Kiertotalous, Luonnon monimuotoisuus, Materiaalipankki, Uusiomateriaalit
Kiertotalous on talouden muoto, jossa materiaalit ja raaka-aineet pyritään pitämään kierrossa mahdollisimman pitkään minimoiden jätteen synnyn. Rakennusala kuluttaa 40 % maailman raaka-aineista ja synnyttää 40 % jätteistä. Infrarakentamisen kiertotalouteen kuuluu kaivetun maa-aineksen ja muun puretun aineen uudelleen käyttö mahdollisimman lähellä syntypaikkaa, muiden uusiomateriaalien käyttö sekä pitkäikäiset rakenteet. Syntyvien ja olemassa olevien kierrätysmateriaalien käytön tehostamiseksi on kehitelty digitaalisia materiaali-pankkeja, joiden käytöllä pyritään rakennusmateriaalien koordinointiin.
Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää Suomessa käytössä olevia infran rakennusmateriaalien materiaalipankkeja. Lisäksi opinnäytetyössä paneudutaan planeetan ekologiseen kolmoiskriisiin ja selvitetään kiertotalouden vaikutuksia kriisiin. Tutkimus tehtiin käyttäen monimenetelmällistä tutkimusta, tiedonkeruuhun käytettiin kyselylomaketta, teemahaastatteluja sekä kirjallisuusanalyysiä. Selvityksen tuloksilla saadaan käsitys kiertotalouden nykytilasta sekä materiaali-pankkien toiminnasta ja mahdollisista kehitystarpeista. Opinnäytetyön tavoite tukee Suomen valtakunnallista jätesuunnitelmaa, jonka tavoitteet vuodelle 2030 ovat hyvin toimivat kierrätysmarkkinat, laadukas yhteistyö sekä kattava digitaalinen tieto sekä Suomen kestävän kehityksen tiekartan tavoitteita.
Tulosten mukaan Suomessa on tällä hetkellä käytössä vain vähäisesti materiaalipankkeja infrahankkeissa ja niiden toimintaa tulisi vielä kehittää. Kiertotaloustoimet ovat kuitenkin alalla kasvattaneet suosiota ja tulevat tulevaisuudessa olemaan yhä suuremmassa roolissa kaikissa infrahankkeissa. Kiertotalouteen siirtyminen infrarakentamisessa on merkityksellinen ilmastoteko ja tietotaitoa alalla on jo kiitettävästi. Opinnäytetyön on tilannut UUMA-yhteistyöfoorumi ja sen toimeksiantajana toimi Ramboll Finland Oy.