Siirry sisältöön

Jätehuoltotoimijat ovat keskeisessä roolissa kiertotalouden tukemisessa tehostamalla kierrätystä, hallitsemalla materiaalivirtoja ja hyödyntämällä biojätettä energiantuotannossa ja biohiilen valmistamisessa. Näin raaka-aineet saadaan pidettyä kierrossa mahdollisimman pitkään, mikä vähentää kaatopaikkajätteen määrää ja tukee ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

Uusiomaarakentamisen kehittäminen on keino edistää kestävää kehitystä, erityisesti infrarakentamisessa. Rakennus- ja purkujätteitä, kuten betonia ja tiiltä sekä käsiteltyä jätteenpolton kuonaa voidaan hyödyntää tienrakentamisessa, jolloin neitseellisten raaka-aineiden, kuten soran, hiekan ja kalliomurskeen, käyttö vähenee. Tämä materiaalien uudelleenkäyttö on olennainen osa kiertotaloutta ja auttaa suojelemaan luonnonvaroja.

Suomi saanut EU:lta varhaisvarotuksen: yhdyskuntajätteen kierrätysaste liian alhainen

Suomi on saanut varoituksen Euroopan unionilta, koska yhdyskuntajätteen kierrätysaste on jäämässä alle EU:n asettaman tavoitetason. Myös muovipakkausjätteen kierrätysaste on kaukana asetetusta tavoitteesta. Tämä on vienyt Suomen EU:n varhaisvaroitusmenettelyyn. Euroopan unionin kiertotalousstrategian mukaan jäsenvaltioiden tulisi saavuttaa 55 prosentin kierrätysaste yhdyskuntajätteelle vuoteen 2025 mennessä, mutta Suomi on tällä hetkellä noin 40–43 prosentin tasolla. Lisäksi muovipakkausjätteen kierrätysaste tulisi nostaa 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, mutta Suomi on kaukana tästä tavoitteesta.

Jätehuoltoyhtiöt edistävät uusiomaarakentamista

Jätehuoltoyhtiöt edistävät uusiomaarakentamista tarjoamalla rakennus- ja purkujätteistä jalostettuja materiaaleja, kuten betoni- ja tiilimursketta, joita voidaan hyödyntää tierakenteissa ja maanrakennuksessa. Jätehuoltoyhtiöt myös edistävät teollisuuden sivutuotteiden, kuten tuhkan ja kuonan, käytön tienrakentamisessa, vähentäen neitseellisten raaka-aineiden tarvetta.

Tässä on kommentteja UUMA-ohjelman jätealan toimijoilta:

Lounais-Suomen jätehuolto, rakennuttamispäällikkö Tommi Itkonen

UUMA-ohjelma antaa mahdollisuuden luontevaan vuorovaikutukseen ja ratkaisujen hakuun erilaisten ympäristörakentamisen kiertotalousratkaisujen toteutuksessa. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden nostaa esiin haastavia kysymyksiä ja etsiä niihin yhteisiä ratkaisuja.
Jätehuoltoyhtiöille kiertotalouden mahdollistaminen on ollut jo pitkään arkipäivää, ja meiltä usein kysytään, miten voisimme hyödyntää uusiomateriaaleja eri hankkeissa. Materiaaleja on hyödynnetty muun muassa aluerakentamisessa, kaatopaikkarakenteissa ja uudishankkeissa, joissa panostetaan kestäviin toteutusratkaisuihin. Haluamme olla kertotalouden mahdollistaja, joka luo uusiomateriaaleille markkinaa ja toimii esimerkkinä muille. Esimerkkien kautta uusiomateriaalien hyödyntäminen arkipäiväistyy, toivottavasti.

Salpamaa, toimitusjohtaja Antti Leiskallio

UUMA5-ohjelma edistää uusiomateriaalien käyttöä infrarakentamisessa ja vähentää neitseellisten raaka-aineiden kulutusta. Ohjelman kautta voimme hyödyntää verkostoja ja tutkimusta kehittääksemme kestäviä ratkaisuja, erityisesti ylijäämämaamassojen hyödyntämisessä, jotka muuten päätyisivät loppusijoitukseen. Yhteistyö kaupunkien ja julkisten toimijoiden kanssa avaa mahdollisuuksia edistää uusiomateriaalien käyttöä julkisissa rakennushankkeissa.

Suurimpana haasteena näemme uusien materiaalien ja menetelmien hyväksynnän markkinoilla ja lainsäädännössä. Tiukat säädökset jätehuollossa ja rakentamisessa hidastavat kehitystä, ja lainsäädäntöön tarvittaisiin kannustimia edistämään uusiomaamateriaalien käyttöä. Resurssitehokkuuden mittaamisessa tulisi myös huomioida muutkin tekijät kuin pelkät hiilidioksidipäästöt, kuten luonnonvarojen säästö. Lisäksi kilpailu neitseellisten kiviainesten huokean hinnan kanssa tekee uusiomateriaalien käyttöönotosta haastavaa, mutta toivottavasti tulevaisuudessa tämä muuttuu.


Suomen Erityisjäte Oy, aluemyyntipäällikkö Matias Tuominen

Suomen Erityisjäte on UUMA5-ohjelmassa mukana, kuten aikaisemmissakin UUMA-ohjelmissa edistämässä haasteellisten mineraalisten jätemateriaalien hyötykäyttöä. Erityinen kiinnostuksen aihe Erityisjätteellä on jätteenpolton pohjakuonien jalostettujen materiaalien käytön edistäminen. Materiaalin tunnettuus ja käyttöaste on Suomessa vielä hyvin matala suhteessa käyttöpotentiaaliin. UUMA-ohjelmat mahdollistavat materiaalien testauksia ja tuottavat tutkimustietoa, jota olisi pk-yrityksen vaikea itse toteuttaa.

Materiaalitori uusiomaarakentamisen markkinapaikka

Materiaalitori(siirryt toiseen palveluun) toimii kiertotalouden alustana, joka tekee eri materiaalit, sivuvirrat, uudelleenkäyttöön sopivat tavarat ja osat sekä jätteet näkyväksi. Uuden rakentamislain myötä purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitykset tulevat pakollisiksi vuoden 2025 alusta, mikä lisää tarvetta ilmoittaa purkutuotteita ja -osia Materiaalitorilla. Alustaa kehitetään vastaamaan KIRA-alan tulevaisuuden tarpeisiin, ja tämän sekä ensi vuoden aikana luodaan paremmat edellytykset purkutuotteiden ja -osien ilmoittamiseen. Kehittämiskohteita tunnistetaan haastatteluilla ja tiiviissä yhteistyössä ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen tietojärjestelmäkehityksen kanssa.

Uusiomaa-aineiden hyödyntäminen tienrakentamisessa on yksi esimerkki kiertotalouden käytännön sovelluksista. Rakennus- ja purkujätteet, kuten betonimurske, tiilimurske sekä käsitelty jätteenpolton kuona soveltuvat hyvin tierakenteiden päällysrakenteeseen vähentäen neitseellisten kivimateriaalien tarvetta. Teollisuuden sivuvirroista, kuten masuunikuonasta ja lentotuhkasta valmistettavia tuotteita voidaan käyttää esimerkiksi päällysrakenteen kerrosten kerrosstabilointiin lisäten kerrosten kantavuutta ja mahdollistaen parhaimmillaan asfalttikerrosten ohentamisen. Näitä materiaaleja voi ilmoittaa ja hakea Materiaalitorin asiointipalvelussa, ja siten edistää kestävää kehitystä ja vähentää ympäristökuormitusta.

Uusiomaarakentamisen UUMA5-ohjelma

UUMA5-ohjelma edistää uusiomaarakentamista, jossa luonnon kiviaineksia korvataan uusiomateriaaleilla, joita saadaan ylijäämämaista, teollisuuden sivutuotteista, jätteistä, lievästi pilaantuneista maista sekä vanhoista maarakenteista.

Ainutlaatuinen UUMA-yhteistyöfoorumi kokoaa maarakentamisen alan keskeiset toimijat yhteen mahdollistaen tehokkaan yhteistyön ja parhaiden käytäntöjen jakamisen uusiomaarakentamisen toteuttamiseksi Suomessa.

UUMA:n toimintaan ovat tervetulleita mukaan laajalti kaikki jätehuoltoyhtiöt ja uusiomaarakentamisen parissa toimivat.

Lisätietoa

UUMA5-ohjelma

Marjo Koivulahti

projektipäällikkö, UUMA-ohjelma, Ramboll

Juha Forsman

koordinaattori, UUMA-ohjelma, Ramboll