Siirry sisältöön

Uusiomaarakentamisen UUMA-ohjelman verkkopalvelu on uudistettu. Uudella sivustolla on panostettu erityisesti käsikirjaston hakutoiminnan kehittämiseen. Tiedon hakeminen helpottuu uuden hakutoiminnallisuuden myötä. Uusiomaarakentaminen.fi -verkkopalvelu toimii Kiertotalous-Suomen(siirryt toiseen palveluun) kumppanisivustona ja luvassa on aikaisempaa enemmän näkyvyyttä uusiomaarakentamiselle.

UUMA-ohjelma(siirryt toiseen palveluun) pyrkii mullistamaan maarakennusalaa kestävyydellään ja innovatiivisuudellaan. Ohjelma tarjoaa ratkaisuja, jotka auttavat meitä suojelemaan ympäristöä ja samalla luomaan kestäviä ja laadukkaita rakenteita, sanoo UUMA-projektin vetäjä Marjo Koivulahti Rambollista.

Uusiomaarakentamisella on mahdollista saavuttaa merkittäviä teknisiä, taloudellisia ja ympäristöllisiä hyötyjä, jotka perustuvat kiertotalouteen ja resurssiviisauteen.

UUMA-ohjelma on yhteistyöfoorumi, joka kokoaa maarakentamisen alan keskeiset toimijat edistämään uusiomaarakentamista Suomessa. Tavoitteena on vauhdittaa uusiomaarakentamista siten, että siitä tulisi tasavertainen toimintatapa luonnonkiviainesten käytön kanssa.

UUMA:n uutta ohjelmaa suunnitellaan

UUMA-ohjelma on innovatiivinen yhteistyöfoorumi, joka yhdistää maarakentamisen alan avaintoimijat edistämään uusiomaarakentamista. Tavoitteena on käynnistää uusi UUMA5-ohjelmakausi vuoden 2024 alussa.

Tervetuloa mukaan UUMA-ohjelmaan!

”Tervetuloa yritykset ja organisaatiot mukaan rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta ja hyödyntämään uusiomaarakentamisen mahdollisuuksia. UUMA-ohjelma kokoaa tietoa innovatiivisista teknologioista ja parhaista käytännöistä, joilla voidaan muuttaa rakentamisen ympäristövaikutuksia”, sanoo Koivulahti.

Käsikirjasto ja materiaalipankki helpottavat tiedon löydettävyyttä

Materiaalipankkiin on koottu laajalti uusiomaarakentamisen tietoa: ohjeita, oppaita, käsikirjoja, raportteja, kohdekortteja, alan opinnäytetöitä sekä viittauksia muualla julkaistuihin UUMA-ohjeistuksiin.

Uusi hakutoiminnallisuus helpottaa eri lähteiden tiedon kokoamista ja sen löydettävyyttä. Tietoa voi hakea avainsanoilla tai suodattimilla sekä niiden yhdistelmillä. Suodattimia ovat muun muassa Materiaalit (betonimurske, jätteen pohjakuona), Sovellukset ja rakennusosat (kadut ja kunnallistekniikka, syvästabilointi) sekä Teemat (raportit, kohdekortit, ohjeet).

Uusi hakutoiminnallisuus helpottaa tiedon hakemista merkittävästi ja tuo esille samalla kertaa kaikki aiheeseen liittyvät asiat opinnäytetöistä kohdekortteihin. Tästä hyötyvät niin ammattilaiset kuin myös opiskelijat.

”UUMA-käsikirjaston kokoaminen aloitettiin 2010-luvun alussa, kun UUMA:n verkkosivusto oli perustettu UUMA2-ohjelmassa. Käsikirjastoa varten luotiin ”ohjehierarkia”, jonka mukaisesti ohjeistus koottiin kaikkien saataville. Käsikirjasto on laajentunut vuosikymmenen aikana merkittäväksi tietopaketiksi, josta kannattaa lähteä liikkeelle UUMA-asioihin liittyvää tietoa hakiessaan”, sanoo UUMA-ohjelman koordinaattori Juha Forsman, Rambollilta.

Aineistoa on laadittu UUMA-ohjelmien, eri tutkimus- ja oppilaitosten sekä alan yritysten ja organisaatioiden toimesta.

UUMA:n verkkopalvelun siirron KiSun kumppanisivustoksi mahdollisti työ- ja elinkeinoministeriö(siirryt toiseen palveluun). Yhteistyöstä hyötyvät sekä UUMA että Kiertotalous-Suomi.

Lisätietoa

UUMA5-ohjelma(siirryt toiseen palveluun)

UUMA käsikirjasto ja aineistopankki(siirryt toiseen palveluun)

Mitä uusiomaarakentaminen on?(siirryt toiseen palveluun)

Marjo Koivulahti

projektipäällikkö, UUMA-ohjelma, Ramboll

Juha Forsman

koordinaattori, UUMA-ohjelma, Ramboll